VERDICHTING MET RESPECT VOOR WERELDERFGOED

Het historisch stadscentrum van Brugge is integraal beschermd als werelderfgoed door de UNESCO, met een extra bufferzone van 200 meter errond. Die bescherming leidt tot moeilijkheden en spanningen als grotere bouwaanvragen en planinitiatieven moeten beoordeeld en vergund worden.

Samen met de stad ontwikkelen we een visie rond verdichting in deze historische context, maar ook voor het totale Brugse grondgebied.

De visienota bestaat uit twee delen:

1.     een studie van de dynamieken van een stad. We zoomen in op activiteiten die groei en ontwikkeling stimuleren en onderscheiden vijf soorten stad: een stad om te wonen, een stad om te werken, een stad als centrum voor de regio, een stad met een (inter)nationale uitstraling en een stad om te ademen

2.     een atlas met de verschillende bebouwingstypologieën binnen de stad Brugge. Op basis van de atlas onderzoeken we verdichtings-mogelijkheden op een gedetailleerde schaal. De typologieën kunnen gelijkaardige gebieden in de stad Brugge inspireren.

Verdichting in al zijn verscheidenheid kan zo het werelderfgoed respecteren en kansen creëren voor interessante woon- en werkomgevingen.


Opdrachtgever : Stad Brugge
Periode : 2012 - 2014
Locatie : stedelijk gebied Brugge
Terreinoppervlakte : 13.840 ha
In samenwerking met : 51N4E, HNS landschap, AWB, ARAT, Studie Monumentenzorg
Status : afgerond