GUMM Cohousing opent officieel haar deuren

Zaterdag 18 maart openden de bewoners van het GUMM cohousing project officieel de deuren. Het was een aangenaam weerzien met alle enthousiasteling waarvan sommige bijna 10 jaar lang mee aan de kar hebben getrokken. Soms moet je blijven geloven in een droom. SPACE-LAB.be plantte hiervoor de eerste zaadjes en ziet nu hoe levensvatbaar dit project geworden is ... trots op dit project en haar bewoners.

check ook : https://www.denc-studio.be/nieuws/2023/03/gumm-dankt-viert-en-deelt

DOORBRAAK IN REALISATIE NIEUW GEMEENTEHUIS BERLAAR

Bijna 10 jaar geleden startte Berlaar de procedure om een nieuw administratief centrum te bouwen. Om het financieel haalbaar te maken werden woningen aan het projectgebied toegevoegd. Dit stuitte echter op groot protest van de omwonenden.

In opdracht van en in nauwe samenwerking met Value Partner onderzocht SPACE-LAB verschillende scenario's om de impasse te doorbreken. Daarbij werd freqeunt overlegd met de omwonenden en werden de verwachtingen van het gemeentebestuur stap voor stap scherper gesteld. Dat leidde ondermeer tot een gevoelige reductie van de benodigde oppervlakte.

Ruimtelijk kwamen uiteindelijk 4 mogelijke scenario's naar voor (zie beeld links), die we als input meegaven aan de architecten die via een wedstrijdformulen kandideerden naar deze opdracht.

Het winnende ontwerp van A2o architecten (zie beeld rechts) sluit bijna naadloos aan op één van onze scenario's waarbij we het bestaande en als erfgoed geïnventariseerde schoolgebouw behouden en integreren als onderdeel van het nieuwe administratieve centrum.

SPACE-LAB IS PARTNER VAN DE VRP

SPACE-LAB is vanaf dit jaar officiële partner van de Vlaamse Vereniging voor ruimte en planning (VRP). De VRP groepeert de Vlaamse stedenbouwkundigen en planners van de overheid, de adademische wereld en de privésector.

Door het partnerschap tussen SPACE-LAB.be en de VRP versterkt SPACE-LAB haar streefdoel naar een kwaliteitsvolle ruimtelijke planning en deelt SPACE-LAB haar inzichten en ervaringen met de ruime vakwereld.

MASTERPLAN PARKWIJK TURNHOUT GOEDGEKEURD

Het masterplan voor de Parkwijk in Turnhout werd op 27 februari 2023 door de gemeenteraad goedgekeurd. In samenwerking met Cluster Landschap, Studio MicMac, BULK architecten en Contutti leidde SPACE-LAB.be dit proces in goede banen.

De sociale woonwijk de Parkwijk werd in de jaren 60-70 van de vorige eeuw door vooraanstaande architecten van de Turnhoutse School ontworpen en diende lang als een voorbeeldwijk voor het nieuwe wonen. Het was een autoluwe wijk met afgescheiden routes voor de auto en de voetgangers en ruime groene collectieve groenzones waarrond compacte moderne patiowoningen werden gebouwd. De wijk is dan ook terecht opgenomen in de Inventaris van het Onroerend Erfgoed.

Het masterplan wil de Parkwijk een nieuwe toekomst inloodsen en ze terug opwaarderen als een duurzame voorbeeldwijk naar hedendaagse normen. Daartoe krijgt de rivier de Aa terug ruimte en wordt alle regenwater ter plaatse gebufferd en geïnfiltreerd. Er wordt een collectief warmtenet uitgerold en de publieke ruimte krijgt een flinke opwaardering met ruimte voor water en groen. De Parkring die vandaag als een overgedimensioneerde verkeersinfrastructuur de wijk omsluit en heel wat sluipverkeer aantrekt wordt hervormd tot een luwe en trage interne ontsluitingsweg die de verschillende parkeerdreven ontsluit. Het bestaande woonpatrimonium, dat hoofdzakelijk bestaat uit compacte grondgebonden eengezinswoningen en kleine appartementen, wordt aangevuld met nieuwere hedendaagse woontypologieën. We houden daarbij rekening met de erfgoedwaarde van de wijk en zorgen er aan de hand van een gedetailleerd beeldkwaliteitsplan voor dat de nieuwe gebouwen zich integreren in dit waardevol ensemble.

SPACE-LAB zal de ook komende 10 jaar de coördinatie van de realisatie op zich nemen en werkt op dit moment aan een gedetailleerd actieplan.

65ha van site Meise Westrode krijgt opnieuw zachte groene invulling

De projectsite ten zuiden van Westrode krijgt geen harde industriële bestemming. In plaats hiervan trekken we de kaart van de open ruimte en wordt maar liefst 65 ha van de 78 ha gereserveerd voor bos, natuur en landbouw. Het overige deel wordt gehouden voor duurzame en lokale bedrijvigheid.

Het voorstel is tot stand gekomen na een intensief participatietraject met experten, omwonenden en geïnteresseerden. Nu volgt opnieuw een feedback-ronde. Na verdere evaluatie en bijsturing leggen we het voorstel voor aan de grondeigenaar, de gemeente Meise en de Vlaamse Regering om zo tot een definitief akkoord te komen.


 

MEISE-WESTRODE - INFOMARKT

In april vonden verschillende participatiemomenten plaats met experten, buurtbewoners en geïnteresseerden. De resultaten van al deze gesprekken worden verwerkt in een voorstel voor de invulling van de site Meise-Westrode.

Dit voorstel van invulling wordt gepresenteerd op de infomarkt die doorgaat op woensdag 28 september.

Sterke ideeën, grote lijnen

Het voorstel houdt rekening met de huidige inzichten rond ruimtelijke ordening en duurzaamheid. Het is een toekomstgerichte en toekomstbestendige invulling, die steunt op drie pijlers.

  1. Open ruimte is prioritair en krijgt ruimte. Dit wordt gerealiseerd in onder meer natuur, bos en agrarisch gebied.
  2. De invulling betekent een meerwaarde voor de omgeving. Daarvoor worden toegankelijkheid, de mogelijkheid tot zacht en recreatief gebruik van groen én geluidsbuffering van de A12 gegarandeerd.
  3. Een klein deel van de site wordt voorbehouden voor lokale en duurzame bedrijvigheid
 

Vernieuwen Parkwijk met respect voor erfgoedwaarde

Parkwijk Turnhout is een sociale modelwijk uit de jaren ‘60 - ‘70 die aan renovatie toe is. Verschillende belangrijke architecten van die tijd hebben meegewerkt aan het ontwerp en de realisatie van deze wijk die geïnventariseerd staat als waardevol erfgoed. Hoe kunnen we deze wijk nieuw leven inblazen en verzoenen met de noden van vandaag, zonder afbreuk te doen aan de erfgoedwaarde? Over deze vraag buigt het multidisciplinaire team Cluster Landschap, Bulk architecten, Infrabo, Contutti & Space-Lab.be zich. Wij gaan alvast aan de slag.

 

Nieuwe toekomst voor site Meise Westrode

De site Meise-Westrode krijgt een nieuwe toekomst. De site ligt ten zuiden van de kern Westrode aan de oostzijde van de A12. De huidige bestemming als zone voor milieubelastende industrie wordt in vraag gesteld. Een onderzoeksteam kreeg de opdracht om haalbare mogelijkheden in kaart te brengen.

Read More

Zorg & natuur hand in hand te Merelbeke

© De Heide vzw

© De Heide vzw

Zorgdorp de Heide in Merelbeke biedt begeleiding en zorg voor mensen met een beperking. Helaas zijn de huidige woonomstandigheden niet meer aangepast aan de noden van vandaag. Om bewoners en personeel meer comfort te kunnen bieden, is er nood aan uitbreiding, maar dit is niet evident. De site bevindt zich namelijk in parkgebied. De hoofdvraag waarover wij ons buigen: ‘hoe kan je een verantwoorde uitbreiding garanderen met respect voor de ecologische waarde van de bosgebieden rondom? Of hoe kunnen zorg en natuur hand in hand gaan? Wij geloven alvast in een sterke relatie tussen beiden!

 

Participatieve workshops Inghelantsite in Ninove

beeld ninove inghelantsite.png

De voormalige OCMW-site in Ninove wordt een nieuwe wijk en een groene trekpleister voor de stad. Om dit mooie doel te bereiken, wordt het bestaande Masterplan herzien. De focus ligt op 2 zaken: het Masterplan juridisch verankeren in een RUP en het Masterplan verfijnen en bijsturen door het organiseren van participatieve workshops.

Samen met PLAN+ en Studio Levier is SPACE-LAB.be aangesteld om dit project in goede banen te leiden. SPACE-LAB.be zal daarbij focussen op de interactieve workshops. Zo krijgen alle geïnteresseerden een stem, wordt de visie glashelder en krijgt het Masterplan een maatschappelijk draagvlak. Plan+ staat in voor de opmaak van het RUP en studio LEVIER beoordeelt de maatschappelijke en financiële haalbaarheid.

 

Tiny cohousing in Hoogstraten

Schermafbeelding+2021-01-25+om+14.49.45.jpg

Tiny houses zijn in trek en belooft één van de woonvormen van de toekomst te worden. En wat als je nu eens verschillende tiny houses samen groepeert? Deze vraag heeft een groep enthousiastelingen in Hoogstraten aan het dromen en doen gezet. Ze zoeken een terrein dat ze via de formule van CLT (communicty land trust) kunnen huren en waar ze de huisjes als verwijderbare constructies op kunnen realiseren. Daarnaast dromen ze van een voedselbos en een plekje voor permacultuur. Zo zal een zeer duurzaam project tot stand komen.

SPACE-LAB.be begeleidt en ondersteunt dit bijzondere project, samen met TRI.ZONE. We besteden veel belang aan de autonomie en de zelfredzaamheid van de groep en zoeken steeds uit hoe we met een minimale inbreng een maximaal resultaat kunnen halen. Op deze manier rendeert de eigen kracht van de groep voor 100%.  

Nieuwsgierig naar hoe deze ecologische cohousing vorm zal krijgen? Wij ook.

 

Een mini-cohousing in Bierbeek

Schermafbeelding 2021-01-18 om 13.56.08.png

De eigenares van een mooie langgevelwoning te Bierbeek heeft bijzondere plannen. Ze wil haar woning ombouwen naar een mini-cohousing met 4 à 6 wooneenheden. De provincie Vlaams-Brabant steunt dit project en stelt een budget ter beschikking om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Dit op voorwaarde dat de mini-cohousing ruimte laat voor de integratie van personen uit een kwetsbare doelgroep.

SPACE-LAB.be, Studio LEVIER en architectenbureau BARCHI slaan de handen in elkaar om samen met de eigenares en haar gezin de haalbaarheidsstudie stap voor stap uit te bouwen. SPACE-LAB.be staat in voor zowel de projectcoördinatie als de inhoudelijke afstemming en visievorming rond cohousing.

 

Sessies cohousing Arendonk gaan van start

Schermafbeelding 2021-01-11 om 17.43.44.png

Het klooster van Arendonk wordt omgebouwd tot een veelbelovend sociaal cohousingproject. In totaal zullen er 26 wooneenheden zijn en enkele gemeenschappelijke ruimtes waaronder een grote publiek toegankelijke kloostertuin. Het klooster ligt centraal in Arendonk zodat alle voorzieningen voor de toekomstige bewoners op korte afstand te vinden zijn.

De eerste infoavond van 7 oktober telde maar liefst 75 deelnemers! Ook de tweede  digitale infosessie was met bijna 40 inschrijvingen een succes. Ondertussen zijn er meer dan 30 geïnteresseerden die graag op deze bijzondere locatie een wooneenheid wensen te huren. SPACE-LAB.be zal samen met TRI.ZONE vanaf begin 2021 de kandidaat bewoners begeleiden om te beslissen wat ze met elkaar willen delen en hoe ze het beste samen kunnen leven. Het wordt gegarandeerd een mooie start van 2021!

 

Een ongezien traject in de sociale huisvesting

Schermafbeelding 2021-01-11 om 17.23.42.png

De geïnteresseerde bewoners van cohousing De Werve Hoef zijn al even druk in de weer. In samenwerking met SPACELAB.be, TRI.ZONE, Vorming Plus Antwerpen en De Ideale Woning is een krachtige projectdefinitie tot stand gekomen. Het is nu glashelder hoe de bewoners wensen samen te wonen, wat ze met elkaar willen delen en welke eisen ze stellen aan het toekomstige ontwerpteam.

Welk ontwerpteam het wordt, is nog ongeweten. 4 teams zullen op basis van de projectdefinitie een eerste ontwerp schetsen. Hierop geven de kandidaat bewoners feedback. De ontwerpteams gaan dan terug aan de slag en presenteren een finaal voorstel, zowel aan de kandidaat bewoners, als aan een jury van experten. Zo mikken we niet enkel op een hoogwaardig architecturaal project, maar houden we ook optimaal rekening met de woonwensen van de toekomstige bewoners. Deze manier van werken is ongezien in de sociale huisvesting! En wij zijn er trots op!

 

Masterplan voor de luchthaven van Oostende

Schermafbeelding 2021-01-11 om 17.35.01.png

De luchthaven van Oostende zal de komende jaren veranderen. SPACE-LAB.be heeft, in opdracht van de Luchtvaart Exploitatie Maatschappij een eerste Masterplan opgemaakt voor een meer optimaal en duurzaam functioneren van deze bedrijvige plaats.

De vracht- en passagiersstromen worden uit elkaar gehaald. De vracht terminal verhuist naar de zuidoostzijde aanpalend aan de bestaande bedrijvenzone langsheen de Torhoustesteenweg en krijgt een eigen gecontroleerde toegang. De ruimte aan de voorzijde van de luchthaven die hierdoor vrij komt, gebruiken we voor een betere uitbouw van de passagiersterminal. Deze wensen we te verbinden met de stad en de kern Raversijde. We hechten veel belang aan de verknoping van de luchthaven met de fiets- en openbaar vervoer netwerken en zien kansen voor de ontwikkeling van stedelijke activiteiten (kantoren, diensten, hotel, horeca, … ) aan de luchthaven.

Momenteel verfijnt SPACE-LAB.be het masterplan in samenwerking met de luchthaven exploitant, de stad Oostende en de projectontwikkelaar. Zo komen we steeds dichter bij een stapsgewijze realisatie. 

 

Het Havenplein te Schoten opnieuw bekeken

Voor de ontwikkeling van het Havenplein in centrum Schoten is Space-Lab.be aangesteld als projectbegeleider. Tijdens verschillende werksessies nemen we de bewoners, de gemeente en de verantwoordelijke van de jachtclub mee om samen te gaan bepalen hoe ontwikkelingen op de site er in de toekomst kunnen uitzien. We vertrekken hierbij van een leeg blad. Via een participatief proces zullen we ontwikkelingsprincipes voor deze site vastleggen die voor alle betrokkenen aanvaardbaar zijn.

Hierna zal een ontwerpteam een concreet voorstel voor dit gebied uitwerken zodat de site haar kwaliteiten optimaal kan delen met alle betrokkenen.