Een mooie nieuwjaarsverrassing van de VRP.
In het laatste nummer van RUIMTE van de VRP is achteraan een hele pagina opgenomen over het project PARKWIJK in Turnhout. Het masterplan voor de Parkwijk werd in opdracht van de Stad Turnhout en Woonboog opgemaakt door Cluster Landschap, samen met SPACE-LAB.be, BULK Architecten / Studio Mic Mac en Contutti.
Het masterplan vormt nu de basis voor de verdere uitvoering en realisatie waar SPACE-LAB.be de komende 10 jaar voor de coördinatie instaat. Het masterplan vormde tegelijkertijd een degelijke basis voor een stevige projectsubsidie vanuit het Team Stedenbeleid.
Kunnen we een mooiere wens voor 2025 (tot 2035) formuleren dan de Parkwijk in Turnhout opnieuw om te vormen tot een voorbeeldwijk voor Vlaanderen ... ?
(wie vandaag ter plaatse gaat kijken, zal merken dat er al volop afgebroken en terug herbouwd gaat worden ... ook dat is vernieuwen ... )
Officiële opening co-housing 't klooster in Arendonk
Vandaag werd cohousing 't Klooster in Arendonk officieel geopend. Het is het eerste cohousing project in de sociale huisvesting dat gerealiseerd werd. Het project herbergt 26 wooneenheden voor een uiteenlopende groep van bewoners (alleenstaanden, ouderen en gezinnen met kinderen).
SPACE-LAB.be (Tom Lagast) en Tri.Zone (Soetkin Goris) begeleidden de bewonersgroep in de verschillende stappen. Wat willen we met elkaar delen, hoe nemen we beslissingen, hoe organsieren we ons als we er wonen, welke woonunit is het meest geschikt voor wie, ...
We hebben een boeiend traject afgelegd dat in veel gevallen afweek van de klassieke begeleiding van cohousing groepen in de private huizenmarkt. Zo wil bijvoorbeeld elke hippe cohousing graag een gemeenschappelijke wasbar, maar was net dat één van de punten waar we met deze groep het langste over gediscussieerd hebben.
We zien dit project als een mooi proefproject om nieuwe woonvormen ook in de sociale huisvesting mogelijk te maken en kunnen de Noorderkempen, de provincie Antwerpen en de Vlaamse Overheid alleen maar dankbaar zijn om dit project mogelijk te maken.
Beleidsvisie Kampenhout Centrum in beeld ...
De beleidsvisie op Kampenhout-Centrum werd door de gemeenteraad goedgekeurd. Om de ideeën voor een ruim publiek behapbaar te maken staken we ze in een korte animatie.
Een beeld of een film vertelt immers meer dan 1000 woorden.
Na 50 jaar een oplossing voor Meise-Westrode
Na 50 jaar strijd is er nu eindelijk witte rook voor de toekomst van Meise-Westrode. Space-Lab.be heeft hier samen met Cluster Landschap, Vectris, Value partners en Tri.zone een stevige basis gelegd. In plaats van het conflict zochten we het gesprek op. Trots dat we 60ha harde bestemming naar een open ruimte hebben kunnen omvormen. Trots dat we ruimte hebben kunnen reserveren voor lokale duurzame economie.
Kijk hier de reportage van RING TV : https://www.ringtv.be/kijk-ring/nieuws-02-05-2024
Kijk hier de reportage van VRT Nieuws : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/02/na-decennia-van-buurtprotest-vlaamse-regering-koopt-deel-westro/
Masterplan en RUP WUG-Groeningen / Kapittelhoeve
Space-Lab.be heeft samen met Value Partners, PLAN plus, LAMA landscape architects, TRACTEBEL, TOPOS en Publius advocaten de opdracht gewonnen om het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het WUG Groeningen en terreinen rond Kapittelhoeven te realiseren.
Dit ambitieuze project omvat:
- Woonbehoefteplan voor het hele grondgebied
- Masterplan voor het onderzoek naar een mogelijke woonontwikkeling
- Landschaps- en beheerplan voor groen/blauwe ontwikkeling
- Opmaak ruimtelijk uitvoeringsplan voor de gehele projectsite
- Milieueffectenbeoordeling voor het RUP
- Participatietraject met buurt en stakeholders
Dit project is een unieke kans om deze projectsite in Kontich te transformeren tot een aantrekkelijk en (be)leefbaar gebied. We zijn dan ook super enthousiast om samen met alle betrokkenen aan de slag te gaan om de krachtlijnen voor de toekomstige ontwikkeling van de site uit te kunnen zetten met respect voor de omgeving en met oog voor de noden van de huidige en toekomstige bewoners en gebruikers.
Het belang van deze site voor de ruime omgeving kan niet onderschat worden. Onderstaande figuur laat zien hoe deze site een groot deel van de zuidelijke open ruimte tussen A12 en E19 tot aan de Ruppel bepaalt.
SPACE-LAB wenst je een inspirerend 2024
Vlaamse subsidie van 2,75 miljoen euro voor de vernieuwing van de Parkwijk in Turnhout.
Vrijdag besliste de Vlaamse Regering een subsidie toe te kennen in het kader van de projectsubsidies stedenbeleid van 2,75 miljoen euro. Deze zullen dienen om de Parkwijk terug de voorbeeldwijk te maken die ze 50 jaren geleden was.
Trots om samen met de stad Turnhout, de Woonboog, Cluster Landschap, BULK Architecten / Studio Mic Mac en Contutti bij te kunnen hebben gedragen aan het masterplan en de komende jaren vol in te kunnen zetten op de realisatie ervan.
De eerste vernieuwingen zijn ondertussen al opgestart. Een deel van de nieuwe parkappartementen is al in opbouw, de voormalige seniorenwoningen zijn gesloopt en de woningen langsheen het Haagbeemdenplantsoen volgen binnenkort. Zij worden vervangen door nieuwe energiezuinige woningen met respect voor de waardevolle architectuur van de Turnhoutse School.
Stap voor stap maken we de wijk zo klaar voor een nieuwe toekomst.
GUMM Cohousing opent officieel haar deuren
Zaterdag 18 maart openden de bewoners van het GUMM cohousing project officieel de deuren. Het was een aangenaam weerzien met alle enthousiasteling waarvan sommige bijna 10 jaar lang mee aan de kar hebben getrokken. Soms moet je blijven geloven in een droom. SPACE-LAB.be plantte hiervoor de eerste zaadjes en ziet nu hoe levensvatbaar dit project geworden is ... trots op dit project en haar bewoners.
check ook : https://www.denc-studio.be/nieuws/2023/03/gumm-dankt-viert-en-deelt
DOORBRAAK IN REALISATIE NIEUW GEMEENTEHUIS BERLAAR
Bijna 10 jaar geleden startte Berlaar de procedure om een nieuw administratief centrum te bouwen. Om het financieel haalbaar te maken werden woningen aan het projectgebied toegevoegd. Dit stuitte echter op groot protest van de omwonenden.
In opdracht van en in nauwe samenwerking met Value Partner onderzocht SPACE-LAB verschillende scenario's om de impasse te doorbreken. Daarbij werd freqeunt overlegd met de omwonenden en werden de verwachtingen van het gemeentebestuur stap voor stap scherper gesteld. Dat leidde ondermeer tot een gevoelige reductie van de benodigde oppervlakte.
Ruimtelijk kwamen uiteindelijk 4 mogelijke scenario's naar voor (zie beeld links), die we als input meegaven aan de architecten die via een wedstrijdformulen kandideerden naar deze opdracht.
Het winnende ontwerp van A2o architecten (zie beeld rechts) sluit bijna naadloos aan op één van onze scenario's waarbij we het bestaande en als erfgoed geïnventariseerde schoolgebouw behouden en integreren als onderdeel van het nieuwe administratieve centrum.
SPACE-LAB IS PARTNER VAN DE VRP
SPACE-LAB is vanaf dit jaar officiële partner van de Vlaamse Vereniging voor ruimte en planning (VRP). De VRP groepeert de Vlaamse stedenbouwkundigen en planners van de overheid, de adademische wereld en de privésector.
Door het partnerschap tussen SPACE-LAB.be en de VRP versterkt SPACE-LAB haar streefdoel naar een kwaliteitsvolle ruimtelijke planning en deelt SPACE-LAB haar inzichten en ervaringen met de ruime vakwereld.
MASTERPLAN PARKWIJK TURNHOUT GOEDGEKEURD
Het masterplan voor de Parkwijk in Turnhout werd op 27 februari 2023 door de gemeenteraad goedgekeurd. In samenwerking met Cluster Landschap, Studio MicMac, BULK architecten en Contutti leidde SPACE-LAB.be dit proces in goede banen.
De sociale woonwijk de Parkwijk werd in de jaren 60-70 van de vorige eeuw door vooraanstaande architecten van de Turnhoutse School ontworpen en diende lang als een voorbeeldwijk voor het nieuwe wonen. Het was een autoluwe wijk met afgescheiden routes voor de auto en de voetgangers en ruime groene collectieve groenzones waarrond compacte moderne patiowoningen werden gebouwd. De wijk is dan ook terecht opgenomen in de Inventaris van het Onroerend Erfgoed.
Het masterplan wil de Parkwijk een nieuwe toekomst inloodsen en ze terug opwaarderen als een duurzame voorbeeldwijk naar hedendaagse normen. Daartoe krijgt de rivier de Aa terug ruimte en wordt alle regenwater ter plaatse gebufferd en geïnfiltreerd. Er wordt een collectief warmtenet uitgerold en de publieke ruimte krijgt een flinke opwaardering met ruimte voor water en groen. De Parkring die vandaag als een overgedimensioneerde verkeersinfrastructuur de wijk omsluit en heel wat sluipverkeer aantrekt wordt hervormd tot een luwe en trage interne ontsluitingsweg die de verschillende parkeerdreven ontsluit. Het bestaande woonpatrimonium, dat hoofdzakelijk bestaat uit compacte grondgebonden eengezinswoningen en kleine appartementen, wordt aangevuld met nieuwere hedendaagse woontypologieën. We houden daarbij rekening met de erfgoedwaarde van de wijk en zorgen er aan de hand van een gedetailleerd beeldkwaliteitsplan voor dat de nieuwe gebouwen zich integreren in dit waardevol ensemble.
SPACE-LAB zal de ook komende 10 jaar de coördinatie van de realisatie op zich nemen en werkt op dit moment aan een gedetailleerd actieplan.
WINVORM MEULEBEKE
SPACE-LAB heeft samen met PLAN+ en VECTRIS de ontwerpwedstrijd WINVORM gewonnen voor de opmaak van een masterplan voor het dorpscentrum van Meulebeke.
De gemeente wenst kwaliteitsvolle groene stapstenen te creëren om het centrum extra zuurstof te geven. Ze wil tevens de doorwaadbaarheid van het centrum verbeteren via een reeks fijnmazige groene en blauwe netwerken. Op die manizer wil ze een attractieve stedenbouwkundige onderlegger te creëren om een aangename leefomgeving voor jong en oud te creëren.
PROJECT MEISE WESTRODE wint OPEN RUIMTE BEKER (VRP)
De tweemaandelijkse (voorheen maandelijkse) Openruimtebeker wordt sinds 2017 uitgereikt aan een persoon of organisatie die het heeft opgenomen voor de schaarse open ruimte in Vlaanderen en Brussel. De kandidaten worden geselecteerd op basis van een recente, publieke uitspraak in de (sociale) media of een recent gerealiseerd project. Een jury van experten kiest een winnaar uit de shortlist.
De jury koos het project "Meise-Westrode", waarvoor SPACE-LAB.be de opdrachthouder is, omwille van de "beslissing om geen groot industrieterrein te bouwen in het dorp Westrode en in plaats daaravn de ruimte te geven aan de open en groene ruimte en een paar lokale bedrijven en een klein woonproject".
SPACE-LAB.be werkt nu, ondermeer op basis van de vele positieve reacties en interessante voorstellen aan een definitief inrichtingsvoorstel dat we over enkele weken zullen presenteren. Tevens wordt er gewerkt aan een vervolgovereenkomst tussen de intercommunale Haviland, de gemeente Meise en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.
65ha van site Meise Westrode krijgt opnieuw zachte groene invulling
De projectsite ten zuiden van Westrode krijgt geen harde industriële bestemming. In plaats hiervan trekken we de kaart van de open ruimte en wordt maar liefst 65 ha van de 78 ha gereserveerd voor bos, natuur en landbouw. Het overige deel wordt gehouden voor duurzame en lokale bedrijvigheid.
Het voorstel is tot stand gekomen na een intensief participatietraject met experten, omwonenden en geïnteresseerden. Nu volgt opnieuw een feedback-ronde. Na verdere evaluatie en bijsturing leggen we het voorstel voor aan de grondeigenaar, de gemeente Meise en de Vlaamse Regering om zo tot een definitief akkoord te komen.
MEISE-WESTRODE - INFOMARKT
In april vonden verschillende participatiemomenten plaats met experten, buurtbewoners en geïnteresseerden. De resultaten van al deze gesprekken worden verwerkt in een voorstel voor de invulling van de site Meise-Westrode.
Dit voorstel van invulling wordt gepresenteerd op de infomarkt die doorgaat op woensdag 28 september.
Sterke ideeën, grote lijnen
Het voorstel houdt rekening met de huidige inzichten rond ruimtelijke ordening en duurzaamheid. Het is een toekomstgerichte en toekomstbestendige invulling, die steunt op drie pijlers.
- Open ruimte is prioritair en krijgt ruimte. Dit wordt gerealiseerd in onder meer natuur, bos en agrarisch gebied.
- De invulling betekent een meerwaarde voor de omgeving. Daarvoor worden toegankelijkheid, de mogelijkheid tot zacht en recreatief gebruik van groen én geluidsbuffering van de A12 gegarandeerd.
- Een klein deel van de site wordt voorbehouden voor lokale en duurzame bedrijvigheid
Dialoogavonden geven alle betrokkenen een stem
De dialoogavonden in april voor de ontwikkeling van de site Meise-Westrode waren een succes. We geloven sterk dat de best mogelijke ontwikkeling van de site ontstaat vanuit dialoog. Daarom hebben aandachtig geluisterd naar de suggesties, bezorgdheden en aanvullingen van alle betrokkenen en belanghebbenden.
Read MoreVernieuwen Parkwijk met respect voor erfgoedwaarde
Parkwijk Turnhout is een sociale modelwijk uit de jaren ‘60 - ‘70 die aan renovatie toe is. Verschillende belangrijke architecten van die tijd hebben meegewerkt aan het ontwerp en de realisatie van deze wijk die geïnventariseerd staat als waardevol erfgoed. Hoe kunnen we deze wijk nieuw leven inblazen en verzoenen met de noden van vandaag, zonder afbreuk te doen aan de erfgoedwaarde? Over deze vraag buigt het multidisciplinaire team Cluster Landschap, Bulk architecten, Infrabo, Contutti & Space-Lab.be zich. Wij gaan alvast aan de slag.
Nieuwe toekomst voor site Meise Westrode
De site Meise-Westrode krijgt een nieuwe toekomst. De site ligt ten zuiden van de kern Westrode aan de oostzijde van de A12. De huidige bestemming als zone voor milieubelastende industrie wordt in vraag gesteld. Een onderzoeksteam kreeg de opdracht om haalbare mogelijkheden in kaart te brengen.
Read MoreWerfkeet Kampenhout trekt meer dan 250 mensen aan
Van 12 tot 16 oktober was Space-Lab.be aanwezig in Kampenhout voor een succesvolle werfkeet. We palmden Kampenhout centrum in tussen villa Lucie en de kerk. Zo transformeerden we een doorgangsroute voor sluipverkeer in een bruisende plaats voor inspiratie en innovatie.
Read More